fbpx Skip to main content

Een groot deel van de bedrijven in Nederland is gevestigd in een relatief klein kantoor. Daarnaast zijn er nog honderden organisaties waarbij het kantoorgedeelte slechts een klein deel uitmaakt van de gehele ruimte. Denk aan een modewinkel, met een kleine kantoorruimte of aan een tandartsenpraktijk met een administratieve ruimte. Dat vraagt om slimme oplossingen, zodat er in deze kantoren ondanks de beperkte ruimte, wel een ruimtelijk gevoel ontstaat en er wel een prettige werksfeer hangt. 

Zevenbergen weet als geen ander hoe belangrijk de juiste kantoorinrichting is. En als geen ander weten wij hoe u een kleine kantoorruimte om kunt toveren tot een prettige, gezonde werkomgeving.

De basis van een kleine kantoorinrichting

Een kleine kantoorruimte is in de basis niet anders dan een grote kantoorruimte. Gezond werken en een goede ergonomie is essentieel in ieder kantoor! Ons advies is dan ook altijd om te investeren in een goede bureaustoel (lees hier meer over de aanschaf van een goede bureaustoel), in goed meubilair en in goede apparatuur. 

Zonnepanelen op het dak barneveld

Daglicht bij een kleine kantoorinrichting

Daglicht kan het verschil maken in een kleine kantoorruimte, maar het is ook een aspect waar u lang niet altijd invloed op heeft. Mocht er een mogelijkheid zijn, laat dan zoveel mogelijk daglicht naar binnen stralen in de kantoorruimte. Geen of weinig daglicht kan zorgen voor een opgesloten gevoel in de ruimte, het beperkt onze creativiteit en het zorgt dat we ons eerder vermoeid voelen en een lagere concentratie hebben. Dat is voor vrijwel niemand een prettige werkomgeving. 

Heeft u een kantoorruimte waar (veel) daglicht binnenkomt? Dan adviseren wij om de bureau’s of werktafels richting het daglicht te plaatsen, om zo het positieve effect van daglicht optimaal te benutten. Wanneer u een kantoorruimte heeft met kleine ramen, zet hier dan geen planten of decoratie voor. Deze extraatjes blokkeren vaak het daglicht en dat is jammer. 

Heeft u een kantoor waar nauwelijks of geen daglicht aanwezig is? Richt de kleine kantoorruimte dan zo in dat de bureau’s of werktafels niet richting de muur gericht staan, maar zorg dat degene die aan het bureau zit open de ruimte in kijkt. 

Glazen wanden in een kleine kantoorruimte

Of uw kantoor nu groot is of klein, glazen wanden zijn razend populair om in te zetten. Glazen wanden zorgen voor een ruimtelijk gevoel, creëren een ruimer zicht voor de werknemers en verzorgen een open sfeer op kantoor.

Bouwbedrijf van de kolk garderen

De verlichting bij een het inrichten van een klein kantoor

In Nederland kennen we tal van donkere dagen, waarbij we op kantoor echt goede verlichting nodig hebben. Om sfeer te creëren kan het heel verleidelijk zijn om te kiezen voor aantrekkelijke sfeerlampen met warm (geel) licht. Maar, wist u dat wit licht voor mensen gevoelsmatig het dichtste bij daglicht komt? We adviseren dan ook vaak om te kiezen voor witte plafondverlichting. Door te kiezen voor plafondverlichting, bespaart u weer ruimte in het kantoor zelf, waardoor uw kantoor groter oogt.

Over het algemeen gelden de volgende ‘regels’ bij de inzet van kantoorverlichting:

  • Informele, gezellige plekken zijn geschikt voor sfeervolle en warme verlichting. Denk aan de kantine en de receptie. 
  • Maximale productiviteit wordt bereikt met de zogenaamde koude verlichting. Koude verlichting lijkt het meeste op daglicht, waardoor we hierbij het beste presteren. 
  • LED verlichting is beter voor het milieu en goedkoper in gebruik.
Vreugdenhil dairy foods

Meubilair voor een kleine kantoorruimte

  • Less is more. Dat geldt zeker voor de hoeveelheid meubels en accessoires in een kleine kantoorruimte. Hoe voller de ruimte staat, hoe rommeliger het geheel oogt. 
  • Kies voor één groot bureau of meubelstuk met een lichte kleur, bij voorkeur wit, om in de kantoorruimte te plaatsen. Dit creëert meer rust dan allerlei kleine meubelstukken.
  • Probeer brede, hoge meubels te vermijden. Deze combinatie kan zorgen voor een benauwend gevoel in de kantoorruimte. Een smalle hoge kast kan wel een goede oplossing zijn.
  • Er zijn meubels die de akoestiek in een ruimte verbeteren, dat is juist ook in kleine kantoorruimtes essentieel. Lees hier ons blog item over wat u kunt doen voor een optimale kantoor akoestiek.
Veluwe bureau

De slimste kleur voor het inrichten van een kleine kantoorruimte

Bij de inrichting van ieder kantoor zijn er talloze keuzes die gemaakt moeten worden. Niet alleen meubels en verlichting, maar ook de kleur op de muur speelt een belangrijke rol bij het creëren van een optimale werkomgeving in een kleine kantoorruimte. 

Wit, wit en nog eens wit

Een leuk kleurtje op de muur past helemaal bij de kantoorinrichting trends, maar.. voor een kleine kantoorruimte raden we aan om toch te kiezen voor klassiek wit. Wit laat uw kantoor optisch groter lijken én het geeft een lekker frisse uitstraling. Daarbij komt ook dat een lichte kleur licht reflecteert, waardoor de kleine kantoorruimte (extra) licht lijkt. Kiest u toch liever niet voor wit? Lichtgrijs, lichtgroen en andere lichte kleuren zijn dan een goed alternatief voor op de muur.

Een volledig wit kantoor hoeft natuurlijk ook niet. Voeg kleuren toe in kleine elementen, kleuren die passen bij uw onderneming, positionering en huisstijl. Groene planten in combinatie met wit is bijvoorbeeld altijd een goed idee. 

Pause-laminaat-wit

Een opgeruimd (klein) kantoor

Een opgeruimd (groot of klein) kantoor is heerlijk om in te werken. Een opgeruimde werkomgeving zorgt voor een opgeruimde geest. Om een kantoorruimte netjes te houden, helpen de juiste opbergmeubels of opbergboxen. Mappen, ordners, papieren, apparatuur, etc. hoeven hierdoor niet in het zicht te staan. Van tijd tot tijd kritisch opruimen / weggooien kan ook al helpen bij het realiseren van een blijvend opgeruimde ruimte.

Loo van eck ede

Hulp nodig bij het inrichten van uw kleine kantoorruimte?

Wij staan voor u klaar om u een passend advies te geven over de inrichting van uw kleine kantoorruimte. Of het nu gaat om indeling of kleur, meubels of verlichting, wij verdiepen ons in uw situatie waardoor we altijd een passend en aansluitend advies kunnen geven.

Neem vrijblijvend contact met ons op!