fbpx Skip to main content

Om op een prettige manier te kunnen werken, is goede kantoorverlichting van belang. Een te donkere werkplek kan klachten als vermoeidheid, somberheid en productiviteitsverlies veroorzaken. Terwijl een te lichte werkplek klachten als branderige ogen, hoofdpijn en concentratieproblemen kan geven. Om dit soort klachten te voorkomen is goede kantoorverlichting van belang. Of u nou thuis werkt of op kantoor.

Waarom goede kantoorverlichting belangrijk is

Goede kantoorverlichting heeft veel voordelen. Weten welke? Wij hebben de voordelen van een goede kantoorverlichting voor u op een rijtje gezet:

  • Het levert een besparing op in energiekosten
  • Het verhoogt de productiviteit
  • Een hoger algemeen welzijn
  • Het voorkomt ongelukken op de werkvloer
Goede kantoorverlichting | Zevenbergen Kantoorefficiency B.V.

De verschillende soorten kantoorverlichting

Om een thuiswerkplek of kantoor te voorzien van een goede kantoorverlichting is het belangrijk om inzicht te krijgen in de verschillende soorten kantoorverlichtingen. Met name de combinatie van de verschillende soorten kantoorverlichting zullen een optimale werkplek creëren.

Basisverlichting voor een goede kantoorverlichting

Basisverlichting is de belangrijkste verlichting in een kantoorruimte of thuiswerkplek. Met basisverlichting verlicht je de gehele werkplek gelijkmatig van licht. Basisverlichting zorgt voor een goed zicht zelfs als het buiten donker is. Dit type verlichting wordt meestal als eerste ingeschakeld bij het betreden van een werkplek en bestaat meestal uit een plafondlamp of een hanglamp. Maar basisverlichting alleen zorgt nog niet voor een goede kantoorverlichting.

Goede kantoorverlichting | Zevenbergen Kantoorefficiency B.V.

Functionele verlichting rondom de werkplek

Voor een goede kantoorverlichting heeft u naast basisverlichting ook functionele verlichting nodig. Dit type verlichting is meestal in de directe omgeving van de werkplek te vinden. Functionele verlichting is een gerichte verlichting die zorgt ervoor dat u kunt zien wat u aan het doen bent. Tafellampen of bureaulampen zijn voorbeelden van functionele verlichting. Ze geven extra licht precies op de plekken waar dit nodig is. Zo helpt een bureaulamp bij het lezen van een belangrijk document. Vaak is een leeslamp of bureaulamp ook in intensiteit aan te passen door een dimmer.

Goede kantoorverlichting | Zevenbergen Kantoorefficiency B.V.

Maak een goede kantoorverlichting compleet met sfeerverlichting

Om de goede kantoorverlichting compleet te maken is er nog sfeerverlichting. Met sfeerverlichting maakt u van de werkplek een gezellige omgeving. Sfeerverlichting kan bestaan uit een stijlvolle staande lamp, spotjes of een prachtige eyecatcher voor een gezellige aankleding van de werkplek.

Goede kantoorverlichting | Zevenbergen Kantoorefficiency B.V.

De eisen aan goede kantoorverlichting

Wist u dat een werkgever verplicht is om een optimale en gezonde werkplek te creëren voor medewerkers? Goede kantoorverlichting vormt daar een essentieel onderdeel van. Volgens de Arbowet is het verplicht dat er daglicht op de werkplek aanwezig is in ruimten waar langer dan 2 uur per dag gewerkt wordt. Goede kantoorverlichting moet tevens voldoen aan een Europese norm NEN-EN 12464-1 voor de minimum verlichting van de werkplek. In deze norm zijn o.a. eisen opgenomen voor de verlichtingssterkte, gelijkmatige lichtverdeling en verblinding. Een aantal van deze eisen zullen wij hieronder verder toelichten.

Goede kantoorverlichting | Zevenbergen Kantoorefficiency B.V.

Hoe sterk moet verlichting zijn voor een goede kantoorverlichting?

De hoeveelheid licht dat verlichting uitstraalt per m2 wordt ook wel lux genoemd. Zoals eerder besproken is er een Europese norm gesteld voor de minimum verlichting van een werkplek. Het aantal lux binnen deze norm wisselt tussen de 200 en 1.500 lux afhankelijk van de uit te voeren werkzaamheden. 

Als u een broodje gaat eten in de kantine heeft u minder licht nodig dan wanneer u bijvoorbeeld een tekst leest. Voor een kantine wordt circa 200 lux geadviseerd. Voor een werkplek waar teksten geschreven en gelezen worden wordt circa 500 lux geadviseerd. Hetzelfde geldt voor de verlichting van een thuiswerkplek of vergaderruimte. Uiteraard is de lichtsterkte niet alleen afhankelijk van de werkzaamheden, maar zeker ook van de wensen van de medewerkers.

Goede kantoorverlichting | Zevenbergen Kantoorefficiency B.V.

De ideale lichtkleur voor een goede kantoorverlichting

De Europese norm bevat geen eisen of aanbevelingen voor de lichtkleur. Deze hangt af van de persoonlijke voorkeuren en het klimaat. Wel is bekend dat de lichtkleur invloed heeft op de werkprestaties. Bij warm licht ervaren medewerkers eerder vermoeidheid, dan bij wit licht. De lichtsterkte wordt aangegeven in Kelvin. 2000 Kelvin is bijvoorbeeld geel warm licht. 5000 Kelvin is helder wit licht. Hoe lager de hoeveelheid Kelvin, hoe warmer de kleur van het licht.

Uit onderzoek is gebleken dat medewerkers productiever zijn bij een lichtsterkte vanaf 4000 Kelvin. Daarentegen zijn mensen bij schemerverlichting beter in staat om creatieve oplossingen te bedenken. Wij adviseren dimbare verlichting. Hiermee kunnen medewerkers de lichtsterkte afstemmen naar hun eigen wensen om een optimale werkplek te creëren.

Kantoorinrichting kopen | Zevenbergen Kantoorefficiency B.V.

Zevenbergen Kantoorefficiency voor goede kantoorverlichting

Bent u op zoek naar goede kantoorverlichting om een fijne werkplek te creëren? Bij Zevenbergen vindt u een ruim assortiment aan kantoorverlichting voor uw kantoorinrichting of thuiswerkplek. Neem vrijblijvend contact met ons op!