fbpx Skip to main content

Rugklachten zijn een van de meest voorkomende klachten bij zittend werk. Ergonomie op de werkplek is daarom ontzettend belangrijk. Het voorkomt dat medewerkers te maken krijgen met vervelende rug- en nekklachten. Extra belangrijk in deze huidige tijd waar veel medewerkers thuis werken in plaats van op kantoor. Wilt u weten wat de oorzaken van rugpijn zijn en hoe rugklachten bij medewerkers voorkomen kunnen worden?

Mensen met een zittend beroep brengen de dag steeds vaker en langer zittend door, met rugpijn tot gevolg. Rugpijn veroorzaakt een vervelend pijnlijk gevoel en kan enorm beperkend zijn. Door rugpijn kan bewegen lastiger zijn. Daarnaast kan de rug stijf worden als gevolg van een lange tijd in dezelfde positie zitten.

Gezond werken

Rugpijn door kantoorwerk

De oorzaak van rugpijn bij kantoormedewerkers ligt grotendeels in het lichamelijk overbelasten van de rug. Medewerkers die zittend werk uitoefenen kunnen een verkeerde zithouding hebben, wat kan zorgen voor overbelasting van de rugspieren. Welk beroep medewerkers ook uitoefenen, lichamelijke klachten als gevolg van een verkeerde werkhouding kunnen er gemakkelijk insluipen. Een verkeerde werkhouding uit zich bijvoorbeeld door lang voorovergebogen te zitten of een verkeerd ingestelde werkplek.

Naast een verkeerde houding en een verkeerd ingestelde werkplek wordt de leefstijl ook vaak aangewezen als oorzaak voor rugpijn. Mensen met een zittend beroep bewegen te weinig gedurende de dag. Laat de combinatie van te lang zitten en een gebrek aan beweging nou net de oorzaak zijn van zwakke rugspieren.

ergonomie kantoor

Voorkomen van rugpijn

Rugpijn verdwijnt vaak niet vanzelf. Het is dan ook verstandig om rugpijn vroegtijdig aan te pakken, anders lopen medewerkers het risico dat rugklachten op den duur chronisch worden. Gelukkig zijn er veel mogelijkheden en hulpmiddelen om rugpijn te voorkomen. Hieronder geven we 5 tips om rugpijn bij medewerkers te voorkomen.

Ergonomisch werken

5 tips om rugpijn op de werkplek te voorkomen

1. Staan en zitten afwisselen

Langdurig zitten of staan is gerelateerd aan rugpijn. Door zitten en staan regelmatig met elkaar af te wisselen worden rugklachten voorkomen. Een ideaal hulpmiddel hierbij is een zit-sta bureau, eenvoudig in hoogte verstelbaar. Op zoek naar een goedkopere oplossingen? Kijk dan eens naar een zit-sta kruk. Een dynamische manier om zitten en staan af te wisselen.

2. Actief zitten

Om een verkeerde werkhouding tegen te gaan, is het goed om actief te zitten. Actief zitten kan bijvoorbeeld met behulp van een balanskruk of zadelkruk. Door op de kruk te zitten, zoekt het lichaam automatisch de juiste balans. Hierdoor kantelt het bekken en komt de wervelkolom in de ergonomisch meest verantwoorde houding terecht. Deze actieve manier van zitten bevordert de doorbloeding en traint en versterkt de rugspieren. Daarnaast komt het ook de werkprestaties ten goede. Zo levert een actieve zithouding extra concentratie, creativiteit en energie op.

3. Verstelbare bureaustoel

Een verstelbare bureaustoel is essentieel voor een goede zittende werkhouding en ter voorkoming van rugpijn. Ergonomische bureaustoelen hebben veel verschillende mogelijkheden, zoals het verstellen van de diepte van de zitting en de hoogte van de rugleuning. Andere mogelijkheden zijn in hoogte verstelbare armsteunen of een instelbare lendensteun. Met een instelbare lendensteun kan de druk op de onderrug naar wens ingesteld worden. Bekijk het assortiment aan ergonomische bureaustoelen hier.

4. Ergonomische werkplek

Iedereen heeft zo zijn eigen voorkeuren en behoeftes. Bij het inrichten van een ergonomische werkplek moet daarom rekening gehouden worden met lichaamslengte, gewicht, conditie van het lichaam en eventueel andere lichamelijke beperkingen. Veel mensen denken bij een ergonomische werkplek vooral aan een bureau en bureaustoel. Maar denk bij het inrichten van een ergonomische werkplek bijvoorbeeld ook aan een monitorstandaard om het beeldscherm op de juiste hoogte te plaatsen. Een ander ergonomisch hulpmiddel is een in hoogte verstelbare voetensteun.

5. Meer beweging tegen rugpijn

De laatste tip is: blijf bewegen. Dit is essentieel om rugpijn voor te zijn en tegen te gaan. Tijdens de lunch een fijne wandeling maken of eens extra naar het koffieapparaat lopen kan bijdragen aan meer beweging. Een ergonomisch hulpmiddel wat kan helpen om gedurende de werkdag meer te bewegen is de bureaufiets. De bureaufiets kan eenvoudig onder het bureau gerold worden. Ideaal om medewerkers meer te laten bewegen en daarmee rugpijn te voorkomen.

ergonomie kantoor

Ergonomisch advies

Meer weten over het ergonomisch inrichten van uw (thuis)werkplek? De medewerker van Zevenbergen voorzien u graag van een passend advies. Neem vrijblijvend contact met ons op!